11 °C
hu de en
x
x

Szakrális túrák

Térségünk igen gazdag szakrális értékekben, melyeket az e témában felvett kisfilm is hűen tükröz. A szakrális túraútvonalak célja, hogy az ezeken végighaladó megismerje a vallással kapcsolatos építészeti és természeti értékeket.

A híres, Közép-Európán átívelő zarándokút, a Mária Út a Sopron-Fertőd kistérség területét is érinti. A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan.

Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatók lesznek, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros változatban is. Az utat útjelzések és táblák jelölik majd, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat és térképes zarándokkalauz készül. A zarándokok az útvonal bejárása során az állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyből a saját rózsafüzérüket füzhetik fel az egész út végigjárása folytán. A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is tervezett, így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve ezáltal a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket.

Az útvonalakat a következő térképen tudja megtekinteni: http://mariaut.hu/tart/bigmap, további információkat pedig az Út kialakításáról, a zarándoklatokról itt olvashat: http://mariaut.hu/

További, a térségünkben is megjelenő szakrális útvonal a Szent Márton európai kulturális útvonal (latinul: Via Sancti Martini) , mely 2005-ben jött létre. Érdekessége, hogy A kezdeményezés Franciaországból és Magyarországról gyakorlatilag egy időben, de egymástól függetlenül indult. A luxemburgi székhelyű Európai Kulturális Útvonalak Intézetéhez az alapító nyilatkozatot a francia kezdeményezők nyújtották be. Az útvonalat az Európa tanács „kiemelkedő jelentőségű európai kulturális útvonallá" nyilvánította. A Szent Márton-út két csomópont köré szerveződik: az egyik csomópont Szombathely, az ókori Savaria, ahol Márton megszületett, másik Tours városa Franciaországban, ahol Mártont püspökké választották, (ma itt található a sírja is). A két várost összekötő fő útvonal Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot és Franciaországot érinti, de vannak leágazásai Horvátország, Szlovákia, Csehország, Hollandia és Németország felé is.