AZ EGYESÜLETRŐL
TELEPÜLÉSEK
KÖZÉRDEKŰ
RENDEZVÉNYEK
TÚRÁK, TÚRAÚTVONALAK
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
GALÉRIA
HÍRLEVÉL
KAPCSOLATFELVÉTEL
IMPRESSZUM, ADATVÉDELEM
VENDÉGKÖNYV
LINKAJÁNLÓ
Magyar Deutsch English Română Slovenský
Üdvözöljük az oldalunkon!
 
Tisztelt Látogató!
 
Szeretettel köszöntöm egyesületünk honlap- ján. A Napnyugat Turisztikai Egyesületet tíz település önkor- mányzata és civil szer- vezetei hozták létre. E települések által alkotott kis térség az Alpokalján, zömében nem az idegenforgalomból él. Hiszünk azonban abban, hogy természeti adottságaink, épített örökségünk, hagyományaink, programjaink és vendégszeretetünk örök emlékekkel gazdagítják a térségünkbe érkezőket! Manapság a belföldi turizmus átalakulóban van.

Élménybeszámoló

VI. alkalommal „Kápolnák útján….” két keréken kulturális értékeink nyomában
2019. május 25.
 
A Napnyugat Turisztikai Egyesület és az Innovatív Platform Nonprofit Kft. idén már hatodik alkalommal rendezte meg a „Kápolnák útján...” című aktív kikapcsolódásra és kulturális értékeink felfedezésére, „szomszédolás”ra irányuló  kerékpártúrát.
Idén első alkalommal kibővült a hazai túraútvonal egy kisebb burgenlandi kitérővel, a szomszédos Nikitschbe (magyar neve Füles) és Lutzmannsburgba (magyar neve Locsmánd), az alábbi útvonal szerepelt a programban: Nikitsch, Sopronkövesd, Nagylózs, Ebergőc, Röjtökmuzsaj, Lövő, Völcsej, Sopronhorpács, Und, Lutzmannsburg, Zsira, Répcevis.
Vitathatatlan, hogy az eddigi kápolna túrák közül az idei volt a legsikeresebb. A sikerhez hozzájárult a szép napos időn túl az egyes fogadóállomások gazdag kulturális programja. A résztvevők élvezhették az Alpokalja vendégszeretetét és páratlan természeti, kulturális értékeit.
A burgenlandi Fülesen Fülöp Zoltán, a Napnyugat Turisztikai Egyesület elnöke és Keszei Andrea, az Innovatív Platform Kft. ügyvezetője nyitotta meg a programot, üdvözölte a résztvevőket.
Az első állomás a fülesi Zichy kápolnánál volt, ahol Balogh Johann fülesi polgármester és a kápolna tulajdonos Kuzmits család fogadta a kerékpárosokat. A polgármester kiemelte a 2007 évet, mint a határnyitás ünnepét, ami hozzájárult a jelenlegi felhőtlen, határon átívelő közösségi kikapcsolódáshoz. Füles után Sopronkövesden volt a következő állomás, a Szent László Kápolnánál, ahol Fülöp Zoltán polgármester ismertette a kápolna gazdag múltját, majd a  Kövirózsa Kulturális Egyesület citerásai és énekkara biztosították a kulturális feltöltődést. A nagylózsi Belcanto vegyeskar előadása szintén felejthetetlen, amelyre a középkort idéző, műemlék Szent István római katolikus temetőkápolnába került sor. Utána Ebergőcön, a falu széli kápolna történetét ismerhették meg helyi idegenvezetéssel, majd felfrissülve Röjtökmuzsajra vezetett az út. Itt mind az útmenti kiskápolnát, mind pedig a nagytemplomot felfedezhették a kerekezők. Lövőn Hollósi Gábor polgármester és Gyűrű Ferenc plébános üdvözölte a túrázókat, majd a Plébános Úr bemutatta Lövő szakrális értékeit, többek közt a fogadó helyszínként szolgáló Nagyboldogasszony templomot. A helyi egyházi énekkar tette még felejthetetlenebbé a lövői látogatást. A szomszédos Völcsej volt a következő állomás, ahol Czupy Géza az egyházközség részéről és a Völcseji Népdalkör látta vendégül a biciklizőket. Az útszéli kápolna jelenleg felújítás alatt áll, ebben a felállványozott formájában is érdemes megtekinteni. Következő helyszín a sopronhorpácsi Lédec Kápolna, ahol Talabér Jenő polgármester és Dongó István Lédec aktív lokálpatriótája üdvözölte a kerekezőket. Undon kulturális programmal, horvát dalokkal várta a helyi énekkar és Pintér Tamás polgármester a csapatot, majd kitértek a burgenlandi Locsmándra az evangélikus nagytemplomhoz. Zsirán Nagy Ferdinánd polgármester üdvözölte a fáradhatatlan, most már közel 60 kilométert megtett bicajosokat. A Salamonfai Szent József Templomban a helyi egyházi kórus részletesen bemutatta a helyszínt és egyházi dallamokkal prezentálták a templom jó akusztikáját.
Közel 65 kilométer megtétele után, vidáman érkezett a több mint 60 fős kerékpáros kör a célállomásra Répcevisre, a plébániához. Hollósi Péter polgármester üdvözlésében kiemelte, hogy örömmel tapasztalja a meggyarapodott létszámból jelentős hányadot képviselnek a gyerekek, fiatalok. Valóban az idei évben amellett, hogy magas volt a részvétel, ezen túl  megfiatalodott a csapat, sok családot csalogatott ki a jó idő és a napjainkra már népszerűvé vált program. Répcevisen a Szent András Nagytemplomban ismertető hangzott el a templomról, valamint egyházi versek hoztak meghitt hangulat a település fölé magasodó, páratlan szépségű épület falai közé. Sokak örömére, a helyi vendéglátók a korábbi évek nagy sikerére alapozva ismét felfűtötték a kemencét és finomságokkal, langallóval kínálták a kerékpártúrázókat. 
 
Újszerű, egyedi programpont, hogy a visszajáró kerekező Orbán György zsirai tanár-költő mindenegyes állomáson a korábbi túrákból merítkezve, az adott helyszínen őt ért  impulzusok alapján írt néhány soros versekkel lepte meg a résztvevőket.
„Magadba formálsz, engem szomjazol,
hasonlítok Rád, így teremtettél,
arról ismerlek, hogy irgalmazol,
én is lehetek áldozat, kenyér.”
 
Örömmel konstatálták a szervezők, hogy az elmúlt 6 esztendőben megújultak, megszépültek többségében a felkeresett kápolnák és egyre gyakrabban programhelyszínként is kiválóan funkcionálnak.
 
A programot támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Kerékpárral hét határon át” programja.
A szervezők biztosították a résztvevőket, hogy jövőre ismét megszervezik Kápolnák útján … programot, így addig is aktívan kerekezzenek. Az elképzelések közt szerepel, hogy a burgenlandi helyszíneket kibővítik és erősebb marketinggel kiszélesítik az osztrák résztvevői kört.


 Hírek
2020.06.12.
Túravezető Tanfolyam 2020
"Élménytúrák tavak mentén" pályázat keretében túravezető képzés
2020.03.27.
Élménytúrák tavak mentén
Vizen, kétkeréken, gyalog, lóháton az Alpokalja-Fertő-tájon és Tisza-tónál
2019.11.15.
Kisalföld - Turisztikai élmények vendégigények szerint
2019.09.21-22.
XII. Kulturális Örökség Napjai
KÖN 2019, Sopronkövesd - Programok, fellépők, kiállítások
2019.05.25
"Kápolnák útján..." kerékpáros túra 2019
2017.03.11.
Csáfordi Kerekerdő - Tőzike túra
Szeretettel meghívunk Benneteket egy kirándulásra a Csáfordi Kerekerdőbe Tőzike virágzás megtekintésére.
2017.03.05.
TÉLTEMETŐ-TÚRA 2017
Minden túrakedvelő barátunkat szeretettel várjuk!
2016.04.25.
Összefogtak az Alpokalján
„Ne a turisták kiszolgálására rendezkedjenek be a falvak, hanem éljék a saját életüket, és ebbe szagoljanak bele a hozzánk látogatók.”

Összes hír

 
 
Copyright © 2013. Napnyugat Turisztikai Egyesület. Minden jog fenntartva. www.ysolutions.hu